Aqui hi trobareu el material que fem servir a l'Orquestra d'Ukeleles i tot allò que ens resulta interessant al voltant d'aquest simpàtic instrument.

dimecres, 30 de setembre del 2015

Píndola 1 - Acords triada

Aquest any un dels objectius es aprendre una mica d'harmonia, de manera que per començar veurem com construir els acords triada d'una tonalitat.

Al "foro del ukelele" està força ben explicat i amb un llenguatge planer, aquí teniu el link de l'index de lliçons i una compilació de les entrades del blog.

http://elforodelukelele.com/discussion/2813/curso-de-armonia-indice-de-lecciones/p1

No em puc estar de fer una petita aportació (espero que aclaridora i si més no curiosa) al respecte de la distància entre notes.
Parlem de distància en tons i semitons, per veure-ho gràficament, podem fer una representació de les freqüències de les notes de l'escala de Do i fent servir una escala logarítmica (no lineal) per l'eix vertical "voilà" resulta que tenim una escala on els esgraons entre Mi-Fa i entre Si-Do tenen la meitat d'alçada que entre la resta de les notes.

Per començar, pensem en l'escala de Do:

A partir de la mateixa, fem acords sobre cada nota a base d'afegir dues notes addicionals per terceres, és a dir, seguint l'escala agafem una primera nota, ens saltem la segona, agafem la tercera, ens saltem la quarta i agafem també la cinquena.
Amb això acabem de construir els acords tríada de la tonalitat de Do.


Tenim 4 cordes a l'ukelele, així que es repeteix alguna de les notes en dues cordes (en vermell) en la mateixa o diferent octava. Per aconseguir que els dits quedin en una posició propera al diapasó, movem alguna nota de l'acord (en verd) a octaves per sobre o per sota, en el que constitueixen inversions de l'acord.

D'aquesta manera els acords de la tonalitat de Do en la posició més habitual queden així:


Heu de tenir en compte que existeixen diverses formes del mateix acord donades per la posició de les notes al llarg del diapasó, aquí teniu un exemple amb posicions alternatives de l'acord de Fa:



Com a exercici dediqueu-vos a fer una roda improvisada amb els acords que hem construït abans en qualsevol ordre, sempre sona prou bé i això bé donat pel fet de mantenir-nos en la mateixa tonalitat.

Per entendre perquè se'ns complica la cosa amb els diferents tipus d'acords (majors, menors, disminuït) si al cap i a la fi els construïm de la mateixa manera hem de tornar a les distàncies entre notes:


Nota Terceres Distància
a la tònica
(tons)
Grau Interval Tipus
d'acord
Acord
C C - 1 Tònica Major C
E 2 3 Segona major
G 3,5 5 Cinquena justa
D D - 1 Tònica Menor Dm
F 1,5 b3 Segona menor
A 3,5 5 Cinquena justa
E E - 1 Tònica Menor Em
G 1,5 b3 Segona menor
B 3,5 5 Cinquena justa
F F - 1 Tònica Major F
A 2 3 Segona major
C 3,5 5 Cinquena justa
G G - 1 Tònica Major G
B 2 3 Segona major
D 3,5 5 Cinquena justa
A A - 1 Tònica Menor Am
C 1,5 b3 Segona menor
E 3,5 5 Cinquena justa
B B - 1 Tònica Disminuït
Bdim
D 1,5 b3 Segona menor
F 3 b5 Cinquena disminuïda


Els principals acords son els graus I, IV i V (no us ve al cap el blues?). De fet podríem acompanyar infinitat de cançons només amb aquests tres acords. Per donar una mica més de color afegiu els graus II i IV.

D'una manera senzilla:
  • El grau I es l'acord base d'una tonalitat, tracta de l'acord més estable i tota la resta tendeix en major o menor mida a moure's cap a ell, la seva funció es de tònica.
  • El grau V es mou de manera molt definida cap a la tònica, la seqüència V-I es la de major força i caràcter de conclusió, la funció es de dominant.
  • El grau IV es mou cap a la tònica o la dominant amb igual força, la seva funció es de subdominant.
  • El grau II es mou cap a la tònica o la dominant amb igual força, la seva funció es de subdominant
  • El grau VI es mou cap al II o la dominant i té una certa funció de tònica.
Una prova molt fàcil:
Toqueu una seqüència C-F-C-F-C-F-C-F-C.

Ara toqueu C-F-C-F-C-F-C-F-G7-C. Si us atureu i proveu sense el Do del final, es com quedar-se amb l'aire agafat i sense respirar, cal aquest Sol7-Do per "tancar" la seqüència.

Bé, crec que ja n'hi ha prou per avui però no us preocupeu que n'hi haurà més. Agafeu l'uke, memoritzeu les formes dels acords i doneu-los unes quantes voltes a veure que surt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada